Direktlänk till inlägg 18 mars 2008

Hängande ostadiga gungande svajande svängande och pendlande manliga könsorgan...

Av klara - 18 mars 2008 20:04

Jonas skrev en uppslagsbok om börsspråket för att hålla koll på "snacket inom finansvärlden".


"Det är mycket manlig machokultur och ibland lite fräckt. Det är inga blygsamma uttryck direkt, säger han och tar begreppet "big swinging dicks" som exempel...


Uttrycket kommer från från Michael Lewis bok Liar's poker och används för att beskriva de galnaste och bästa handlarna i New York på 1980-talet.


Jonas säger att han inte vet nån annan bransch som har så många synonymer och där det finns ett så stort krav på att hela tiden vara originell och speciell...


Jaa, originellt och speciellt med hängande ostadiga gungande svajande svängande och pendlande manliga könsorgan, eller hur!


På uppdrag av DI har Jonas gjort fyra listor av sina favorituttryck:

Lista Ett, Macholistan, Favvolistan och Utelistan.


Lista 1:

Alligator spread
Slang för alla komplicerade kombinationer av köp- och säljoptioner, eller andra derivat, vars enda syfte med positionen är att generera så mycket courtage som möjligt till mäklaren som rekommenderar den. Eventuella vinster äts oftast upp av courtaget.

Bowie bond
En obligation vars ränta är kopplad till royalty från sångaren och låtskrivaren David Bowie. Obligationslånet emitterades 1997 för totalt 55 miljoner dollar.

Dead cat bounce
Finansjargong från efterdyningarna av Svarta måndagen den 19 oktober 1987. Liknelsen säger att en katt som släpps från toppen av en skyskrapa kanske studsar lite när den slår i marken, men är likväl stendöd. Likadant i en kraftigt fallande aktiemarknad. En kort, snabb rekyl upp under nedgången är inget mer än ett fåfängt ryck i en död marknad.

Drive-by investing
Finansjargong från slutet av 1990-talet då många riskkapitalister gjorde slumpmässiga investeringar i många företag utan att göra någon större analys innan, huvudsakligen för att inte missa en potentiell vinnare.

Fallande kniven
En typisk liknelse från finansvärlden som ska illustrera hur en fallande marknad beter sig. En fundamentalist (en analytiker som använder fundamental analys för att värdera företag) och en chartist (som använder teknisk analys för att analysera marknaden) åt middag tillsammans. När chartisten häller upp mer vin råkar han stöta till sin bordskniv som faller ner från bordet med spetsen före och sätter sig i fundamentalisten sko. Fundamentalisten sitter alldeles stilla under tiden. Chartisten ber om ursäkt och undrar: ”Varför flyttade du inte på foten?” Fundamentalisten funderar en stund och svarar: ”Jag trodde att den skulle vända upp igen.

Greed is good
Ett klassiskt citat i finansbranschen. Den exakta ordföljden är egentligen ”greed is healthy”. Upphovsman är en amerikansk finansman, Ivan Boesky. Han myntade begreppet i ett tal till en avgångsklass på University of California at Los Angeles. ”I want you to know that I think greed is healthy. You can be greedy and feel good about yourselves.” Citatet dök upp i filmen Wall Street med Michael Douglas som den skrupelfrie finansmannen Gordon Gecko och förvanskades där till ”greed is good”.

Gröna hinken
Öknamn på USA:s centralbankschef Alan Greenspan.

Lista 2 - MACHO-LISTAN:
Alpha-stocks
De mest omsatta aktierna på London Stock Exchange.


Big Swinging Dicks
Finansjargong från Michael Lewis bok Liar’s Poker som handlar om hans erfarenheter som obligationshandlare på Salomon Brothers i New York under slutet av 1980-talet. De djärvaste och bästa handlarna på Salomon kallades, bland annat, big swinging dicks.

Boiler room
Slang för en mäklarfirma som använder oseriösa metoder för att övertala kunder att köpa aktier.

Fill or kill
Ordervillkor som innebär att mäklaren ska köpa (vanligast) eller sälja hela den specificerade ordern omedelbart till angiven kurslimit, eller inte göra affär alls.

Front running
Finansjargong för mäklare som lägger egna köporder före en kunds stororder som sedan ökar i värde när den större ordern driver upp kursen. Front running är olagligt.

Geisha bond
En obligation emitterad i Japan av en utländsk emittent i annan valuta än japanska yen. Motsatsen till samurai bond.

Hammering
Ett gammalt uttryck, ursprungligen från Londonbörsen. Någon av börsens anställda slog tre slag med en hammare i bordet för att få tystnad innan han meddelade att något av medlemsföretagen hade gått i konkurs. I USA har uttrycket fått innebörden av en intensiv utförsäljning av en aktie (hammering the market) som anses övervärderad.

Klä bruden
Att försöka förbättra ett företags siffror inför en börsintroduktion, en sammanslagning eller en försäljning.

Naken option
En option som ställs ut utan att säljaren äger det underliggande värdepappret.

Pump and dump
Att manipulera marknaden genom att till exempel sprida rykten och på så sätt blåsa upp aktiekursen för att kunna sälja till ett högt pris.

Rally
Kraftig kursuppgång under stor omsättning.

Saturday night special
Finansjargong från 1980-talet för ett överraskande fientligt bud. Namnet kommer från att sådana bud ofta offentliggörs under en helg. Motsvaras av svenskans midnattsräd.

Slaktvärde
Värdet på ett företag om det skulle likvideras. Beräknas utifrån substansvärdet, det vill säga marknadsvärdet på tillgångarna minus skulderna och justerat för skatteeffekter.

Speed limit
Finansjargong för hur snabbt ekonomin kan växa utan att inflationen börjar stiga.

Strike price
Lösenpris för en option. Kallas även exercise price.

Texas hedge
Slang för alla derivatkombinationer som ökar risken i en placering. Motsatsen till en riktig hedge alltså.

Lista 3 - FAVORITERNA JUST NU:
Burn rate
En populärt företagsekonomiskt nyckeltal från 1990-talets IT-boom. Ett företags burn rate visar hur länge kassan räcker. Erhålls enkelt genom att ta totala kassan och likvida medel och dividera med en månads kassaflöde. Till exempel, ett företag som har 60 Mkr i kassa och spenderar 6 Mkr per månad har en burn rate på 10 månader.

Conspicious consumption
Ett begrepp från en av sociologins klassiker The Theory of the Leisure Class från 1899 av amerikanske ekonomen och sociologen Thorstein Veblen. Begreppet syftar till att illustrera hur en allt effektivare modern ekonomi kan skapa ett välstånd och ett överflöd. Men istället för att den moderna människan slår av på takten och arbetar mindre används överskottet till conspicious consumption, det vill säga konsumtion av onödiga saker.

Corporate bullshit
Alla klyschor och modeord som vd, företagsledningar och konsulter ofta använder.

Due diligence
En mycket utförlig genomgång och analys av ett företag inför till exempel en nyemission av aktier eller övertagande av ett företag. Innebär djupanalys av företags bokslut, verksamhet, strategi och konkurrentanalys.

Fruits and suits
Finansjargong från IT-boomen då nystartade internetföretag skulle börsintroduceras. Ibland uppstod det en kulturkrock mellan IT-entreprenörerna (the fruits) som inte var så intresserade av ekonomi och finansmännen (the suits) som kanske inte alltid förstod sig på de nya företagen.

Häckfond
Slang för hedgefond.

Misery index
Ett index som var rätt spritt i USA under lågkonjunkturåren 1977 till 1981. Misery index = inflation + arbetslöshet + marknadsränta. Har oftast en negativ korrelation med aktiebörsen, det vill säga när index står högt rasar börsen. Indexet publiceras bland annat av Wall Street Journal. Kallas även Investors’ misery index.

Super Bowl-teorin
Det börsintresserade sportjournalisten Leonard Koppett på New York Times fann 1979 ett märkligt samband. Han upptäckte att det lag som vann amerikanska Super Bowl avgjorde hur börsen gick samma år. Om ett NFC-lag vann gick börsen upp. Om ett AFC-lag vann föll börsen. Super Bowl spelades första gången 1967. En undersökning av Standard & Poor 500 åren 1967 till 2007 visar att Super Bowl teorin har prickat rätt i mer än 80 procent av fallen. När ett NFC-lag har vunnit (Super Bowl spelas i slutet av januari) har börsen i genomsnitt stigit 16 procent samma år. En AFC-seger har inneburit en nedgång på – 6 procent.

Tall Latte-Index
Ett sätt att värdera valutor, eller visa hur valutors växelkurser kan översättas i verklig köpkraft, enligt teorin om köpkraftsparitet. Tall Latte-index baseras på priset i dollar på en stor pappmugg caffè latte på den amerikanska kafékedjan Starbucks i olika länder.

Triple withcing hour
Den dag då aktieoptioner, indexoptioner och futures går ut samma dag. Brukar kännetecknas av stor volatilitet.

Och Lista 4 - UTELISTAN:
Aktiebrev
Ett värdepapper som visar att man äger aktier i ett aktiebolag. Har numera ersatts med en automatisk ägarregistrering genom Värdepapperscentralen (VPC).

Diskonto
En räntesats som riksbanken fastställer en gång i kvartalet. Diskontot var fram till 1985 ett viktigt instrument för riksbanken för att styra den allmänna räntenivån i Sverige. Numera har diskontot helt tappat betydelse.

Gordons formel
En välkänd modell inom fundamental analys och företagsvärdering. Gordons formel beräknar nuvärdet av företagets framtida utdelningar. För att göra analysen behöver man känna till företagets tillväxt, utdelning samt investeringens avkastningskrav.

Gulaschbaron
Ett nedsättande uttryck för en vräkig uppkomling som nyligen blivit rik på spekulativa affärer. I början av första världskriget 1914 gjorde en del charkuterihandlare, framför allt i Danmark, affärer på att leverera något som skulle likna gulasch och tjänade stora pengar på det. Därav ordet gulaschbaron.

Junk bonds
Ett amerikanskt begrepp som kom till under 1980-talet, översätts till svenska närmast med skräpobligationer. Junk bonds förknippas ofta med finansmannen Michael Milken på investmentbanken Drexel Burnham Lambert. Milken hjälpte finansmän som Ivan Boesky att genomföra LBO (leveraged buyout) genom att emittera junk bonds. Junk bonds har mycket hög risk eftersom de saknar säkerhet, men ger i gengäld möjlighet till hög avkastning.

Konvertibler
Ett mellanting mellan en obligation och en aktie. Ett konvertibelt skuldebrev (eller konvertibel eller konverteringslån) löper med en fast ränta och kan konverteras (bytas) till aktier vid ett i förväg bestämt datum till en i förväg bestämd kurs. Löptiden är oftast under 10 år.

Kreditförlust
En kreditförlust uppstår när ett lån inte kan betalas tillbaka. Svenska banker drabbades av stora kreditförluster under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet då de hade lånat ut pengar med otillräcklig säkerhet.

Krigskassa
IT-entreprenören Jonas Birgersson var förtjust i krigsprosa och skapade ett nytt ord för att få igenom en viktig nyemission på 1,2 miljarder kronor för Framtidsfabriken år 2000. Företaget behövde en krigskassa för att ta sig an konkurrensen.

Ny ekonomi
Ett populärt begrepp från slutet av 1990-talet som har kommit att förknippas med entusiastiska IT-entreprenörer, skenande börskurser och en kraschande IT-bubbla. Uttrycket lanserades från början av bland annat amerikanske centralbankschefen Alan Greenspan i mitten av 1990-talet. Greenspan såg att amerikanska ekonomin växte kraftigt utan att inflationen tog fart.

Midnattsräd
Överraskande företagsköp eller övertagande av en väsentlig aktiepost i ett företag utan föregående diskussion med företagets ledning eller övriga ägare.

Källa: Jonas Bernhardsson och Investerarens uppslagsbok, Liber förlag

Mia Halleröd

Publicerad 2007-07-19 17:02 

Dagens Industri - eller Degens Industri kanske ...


Bilden lånad på kth.se

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av klara - 12 mars 2016 10:35


  Nu gäller det att damma av sig vintermörkret och ta ett steg ut; ut i Ljuset, närma sig Solen. Och en dag i taget (det viktigaste först, som vanligt) kommer vi att närma oss det vi längtar efter och vill; det kanske inte kommer på en gång, som e...

Av klara - 17 oktober 2015 21:43


    Idag läste jag en artikel från The Telegraph på Shoebat.com. Obama säger att han vill hindra de allierade ifrån att slåss mot ISIS. Men de allierade svarar: “We Will Fight ISIS Alone Without Obama’s Support” ... Och Obama s...

Av klara - 2 februari 2013 00:24


  Your work is going to fill a large part of your life, and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to truly love what you do. - Steve Jobs...

Av klara - 2 februari 2013 00:19

NU är den här!

Av klara - 1 februari 2013 20:25


  Nu var länge sen jag skrev här i bloggen igen.  Idag kände jag ett litet behov av att dela med mig. Det händer ju så mycket hela tiden! Och visst går tiden fort, om den nu finns? Det känns som om tiden krympt till 15-16 timmar per dygn! ...

klara...

på besök...

Fråga mig

1 besvarad fråga

GÄSTBOK*******

Kategorier...

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25
26
27 28 29 30
31
<<< Mars 2008 >>>

Nya inlägg...

Vad tycker du...

Var vill du helst bo?
 I en Stad
 Nära Naturen
 På en Ö
 På en Annan Planet...

Arkiv...

Länkar...

RSS

Sabotera Spam - Klicka Här

Dagens Ord...

Pop

Populära bloggar

Ovido - Quiz & Flashcards